top of page
2023  Heinäkuu Urjala Valokuvat-111 (4).jpg

vierailijakeskus

Digitaalinen ja fyysinen kulttuurihistoriakokemus toteutuu Nuutajärvellä

Hankkeessa tärkeänä tavoitteena oli kehittää Nuutajärvelle sijoittuva ja digitaalisesti saavutettava vierailijakeskus, joka palvelee myös alueen muuta matkailua.


Vierailijakeskuksen toimintaa pilotoitiin kesäkaudella 2023.


Tärkeä osa Uusi Nuutajärvi -hanketta on ollut myös matkailuun liittyvän yhteistyöverkoston rakentaminen paikallisten kumppaneiden kanssa.

Kansainvälisen matkailun edellytyksien luominen ja kehittäminen yhteistyössä alan toimijoiden kanssa on toteutunut ja Nuutajärvi on päässyt mukaan Japanissa Suomen lasitaidetta markkinoiviin esitteisiin.

919405009-IMG-20230628-WA0002.jpg

FYYSINEN JA DIGITAALINEN VIERAILIJAKESKUS

Nuutajärven uudenlainen vierailijakeskus avattiin kesäkaudelle 2023. Oppaat koulutettiin ja palkattiin yhteistyössä Urjalan 4H-yhdistyksen kanssa.
Kesän kokemukset olivat hyvät ja toiminta jatkunee tulevaisuudessakin Nuutajärvellä.

 

BND_4907.jpg

digitaalisuuden lisääminen ja  kartoittaminen

Momeon älypuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa toimiva mobiiliopas lanseerattiin kesällä 2023.
QR-koodien taakse saadaan talletettua runsaasti alueen historiatietoa.

BND_4026.jpg

paikallisten matkailuyrittäjien uudenlaiset palvelut 

Nuutajärvellä järjestettiin keväällä 2023  opaskurssi. Kurssin tuloksena saatiin yhteensä 13 uuden oppaan yhteystiedot ja kiinnostus opastamiseen.
Oppailla kielitaitoina suomi, ruotsi, englanti ja saksa.

 

IMG_20230627_084217__01.jpg

Art Express kuljetukset

Nuutajärvi oli yksi Operaatio Pirkanmaan 'Art Express'-kohteista kesällä 2023. Edulliset bussikyydit kulkivat kylälle Tampereelta lauantaisin 10.6. ja 1.7.  ja saivat suuren suosion - molemmat kyydit myytiin loppuun!

Nuutajärvi_Puoti_2020-3.jpg

Kohderyhmä -työpaja

Nuutajärven toimijoille järjestetyssä kohderyhmä-työpajassa keväällä 2023 luotiin kolme asiakasprofiilia, joita voidaan jatkossa hyödyntää matkailun ja palvelujen kehityksessä ja toiminnan kasvaessa. 

2023  Heinäkuu Urjala Valokuvat-8.jpg

vierailijakeskus
- infopiste

Vierailijakeskuksen fyysinen toimipiste sijaitsi Paja-rakennuksessa, kesänäyttelyn sisäänkäynnillä. Vierailijakeskukseen palkattiin eri-ikäisiä työntekijöitä Urjalan 4H-yhdistyksen kautta. Kesän aikana oppaat huolehtivat näyttelyyn saapuvista kävijöistä ja pitivät yllä Nuutajärven omaa i-infopistettä.
 

Oppaille teetettiin kaulanauhat,  paidat ja i-infotarroja saavutettavuuden parantamiseksi. Vierailijakeskusta somistettiin vuokrakalusteilla ja siellä jaettiin alueen eri toimijoiden esitteitä. Kesätyöntekijät suunnittelivat somenostoja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja keräsivät alueen kävijöiltä asiakaspalautteita.
 

Arvio näyttelyn ja vierailijakeskuksen kävijämääristä  oli toukokuussa 1170, kesäkuussa 2809, heinäkuussa 5758 ja elokuussa 2378.
Koko kesän vierailijamäärä oli yhteensä onnistuneet 11 732!

 

AKKE 360 panorama-15 (1).jpg

Alueiden 360° kuvaukset ja dronekuvaukset

Tärkeä osa hanketta oli digitaalinen sisällöntuotanto, jonka puitteissa koostettiin sekä sivun yläosassa pyörivä video että muuta materiaalia Lasikylästä, Nuutajärvestä ja Urjalan alueesta.
Materiaalissa haluttiin antaa näkyvyys alueen historialle ja tähän päivään, unohtamatta Urjalan luonnonkauniita alueita.

 

ALUEEN HISTORIATAULUT

Nuutajärven Lasikylässä sijaitsee useita historiallisia rakennuksia, jotka kiinnostavat vierailijoita.
Moni omatoimimatkailee alueella ja siksi Suomen sääolosuhteita nähneet aiemmat historiakyltit piti uusia.

Myös kielivaihtoehto tauluihin lisättiin ja kytkös Tarinasoittimeen, jonne QR-koodi opastaa Lasikylän vierailijoita.

Historiakylttejä suunniteltiin hyvässä yhteistyössä Nuutajärven Pruuki Oy:n kanssa. 

Sieppaa.JPG

MUISTOJEN
PUUKONTTORI

Sieppaa1.JPG

OHRAINEN
OLUTPANIMO

Sieppaa3.JPG

LAPSUUDEN 
LASARETTI

Sieppaa4.JPG

koulutuksen
kivimuuri

2023  Heinäkuu Urjala Valokuvat-4.jpg
image.png

Toimintaa pirkanmaan liiton tuella

Vierailijakeskus-hanke on osa Nuutajärven kulttuurisäätiön Akke-kehityshanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja kasvattaa Nuutajärven ja Urjalan alueen matkailua- ja palvelutarjontaa ja lisätä työllisyyttä ja vetovoimaa yrityshautomon ja vierailijakeskuksen toiminnan kautta. Hanke alkoi keväällä 2022 alkukartoituksella ja suunnittelulla. Toimintaa on pilotoitu käytännössä keväällä, kesällä ja syksyllä 2023.

Tavoitteena on hankkeen kautta löytää uusia toimintamalleja ja rakentaa pohjaa tulevaisuudelle, jossa Nuutajärven Lasikylä on valtakunnallisesti tunnettu, monialainen käsityöläiskylä ja luovien alojen keskittymä. 

Hanke rahoitetaan Pirkanmaan liiton 'Akke - alueellinen kehitys ja kasvu'-tuella. 

Lue lisää Pirkanmaan liitosta: www.pirkanmaa.fi

bottom of page